Smag Samsø

Sanke-cykelture på Samsø

Kom med ud og Smag Samsø

Tag på sanketur ud i Naturen

Smag Samsø er et 3 årigt projekt støttet af Nordeafonden, hvor vi i samarbejde med en række lokale aktører tilbyder cykel-sanketure eller pop up events med fokus på naturens råvarer. Kom med os ud og saml mad fra naturen, kysten og havet, som vi tilbereder og smager på sammen.

Der bygges et nyt og smart cykelkøkken med gasblus, vand, arbejdsstationer og køkkengrej, som kommer med på alle turene og er vores base når vi kan undersøge og tilbedere råvarerne.

Nedenfor kan du finde information om projektet samt hvornår vi planlægger ture, som du kan komme med på.

Vi arrangerer sanketure i foråret, om sommeren og i efteråret med forskellige temaer og med forskellige aktører på Samsø.

 

Cykelkøkkenet

Som base for alle vores sanketure, har vi vores fantastiske cykelkøkken, som er bygget af lokale håndværkere fra Samsø. 

Cykelkøkkenet rummer gasblus, håndvask og vandtank, diverse køkkengrej og vigtigst af alt: en masse bordplads, så vi kan samles om maden.

I februar 2019 afholdte vi en workshop med Brdr. Stjerne og en masse kommende brugere af cyklen, hvor vi fik inputs til cyklens design og indhold. Sidenhen har håndværkerene bygget dette prakteksemplar, som kører på el og har 2 batterier, så det kan nå ud til alle afkroge af Samsø på én opladning.

Vi har cyklen med til alle vores sanketure og vi låner ogsås cyklen ud til alle vores samarbejdspartnere, som ønsker at arrangere sanketure.

 

Turprogram 2021

henvend dig til SamBiosen for mere info om de enkelte ture i år.

Der vil være sanketure ved Husmandstedet fredensdal og Naturskolen i Langør hen over sommeren og efteråret 2021.

 

20-24/5 - Dagplejernes naturuge

Et lukket arrangment for Samsø Dagplejere:

Samsøs Dagplejere har naturuge og bruger cyklen og opskrifter til at krydre børnenes mad.

Der laves blandt andet pandekager med mælkebøtteblade og smages på almindelig syre.

Faktaboks

Smag Samsø er et 3 årigt projekt støttet af Nordeafonden.

Projektets overordnede beskrivelse

Kys Samsøs Kyst er et projekt som fremmer folks aktive ude liv, øger deres sociale fællesskab samt fremmer deres nysgerrighed for  naturens råvarer ved kysten. Igennem denne nysgerrighed og oplevelser med nye råvarer, udvikles deres kompetencer inden for anvendelse  af råvarer, hvilket medfører et øget fokus på deres madvaner. Dette opstår via aktiviteten som er et mobilt cykel køkken. Man mødes og indsamler naturens råvarer, som derefter bliver tilberedet på det mobile cykel køkken. Aktiviteterne vil være til glæde for  samsinger i store dele af året samt for turister og lokale om sommeren. I forbindelse med at anvende naturens råvarer, opstår der et behov for samarbejde med de lokale producenter af råvarer, for at kunne producere velsmagende retter.

 

Oprindeligt hed projektet Kys Samsøs Kyst, men da vi har fået lov af Nordeafonden til at sprede os over hele øen, har vi skiftet navnet til et mere retvisende.

Projektet koordineres af foreningen SamBiosen, som arbejder for at flest mulige aktører på Samsø kan få glæde af cyklen og flest mulige gæster kan komme med på turene.

Opskrift på vores populære Strandpesto

Vi bruger vores strandpesto som tilbehør til næsten alting. Den kan varieres i det uendelige. Her er basisopskriften, som du kan tage udgangspunkt i og gøre til din egen.

Strandpesto
(basis opskrift)

 

3-4 håndfulde strandurter f.eks. strandasters, strandbede, strandmælde, strandarve, m.m.
1-2 fed hvidløg
2-3 spsk citronsaft
ca. 100 g mandler
ca. 4-5 dl olie
ca. 50 g parmesanost

Skyl urterne grundigt og tør dem i et viskestykke. Kom alle ingredienser i en foodprocessor eller blender sammen med ½-delen af olie og blend kortvarigt til en grov pesto.

Smag til med eventuelt ekstra citron og salt (men huske at strandurterne indeholder salt!). Juster konsistensen med mere olie.

Det er en basis opskrift.  Man kan bruge flere forskellige urter, andre slags nødder eller frø og andre slags af hård ost.  Man kan også undvære nødder eller ost.  Gør det til din opskrift!

God sanketur!

 

SMAG SAMSØ

Smag Samsø er...

DET SKER

Se kommende arrangementer i SamBiosen.

FACEBOOK

Følg os på Facebook hér.